Gezond & Samen
Recepten voor een beter leven
Welkom op onze recepten pagina's
Waar we lekkere en gezonde ideeën met elkaar delen. Je vindt hier recepten om iets leuks te doen met de gerechten uit je kerstpakket. Maar ook de favoriete recepten die we de afgelopen jaren hebben verzameld van je collega’s. Ook kun je je eigen succesrecepten achterlaten op deze pagina. Samen koken, samen proberen, samen gezonder eten – dat is precies waar deze plek voor bedoeld is. Hier vind je de recepten van onze eigenste chef Desmond Bohm met ingredienten uit je je kerstpakket.
De recepten
Snelle miso-ramen met groente en ei
Ingrediënten (2–3 pers.)
- 1 pot miso-bouillon van De Kleinste Soepfabriek
- 150 g ramen- of udonnoedels
- 100 g shiitake of champignons, in plakjes
- 1 paksoi, grof gesneden
- 2 eieren
- 2 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- Bosui en sesamzaadjes ter garnering
Bereiding
- Kook de eieren 6 minuten, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig.
- Breng de miso-bouillon aan de kook en voeg de paddenstoelen toe. Laat 5 minuten zacht koken.
- Kook intussen de noedels volgens de verpakking en verdeel over kommen.
- Voeg paksoi, sojasaus en sesamolie toe aan de bouillon en laat nog 2 minuten mee pruttelen.
- Schenk de bouillon met groenten over de noedels. Halveer de eieren en leg ze erbovenop.
- Garneer met bosui en sesamzaadjes.
Fudge-rocks met gepofte rijst
Ingrediënten (ca. 20 stuks)
- 200 g fudge
- 50 g gepofte rijst (of Rice Krispies)
- 100 g pure chocolade
- Snuf zeezout (optioneel)
Bereiding
- Snijd de fudge in kleine stukjes.
- Smelt de chocolade au bain-marie en roer de fudge erdoor.
- Meng voorzichtig de gepofte rijst door het chocolademengsel.
- Schep op een met bakpapier beklede plaat of druk in een vorm.
- Laat 1–2 uur opstijven in de koelkast.
- Breek of snijd in stukjes en serveer als knapperige kerstsnack.
Farfalle met linzen-tomatensaus, gepofte aubergine, spinazie & tahin
Ingrediënten
- 300 g farfalle
- 1 pakje linzen in kruidige tomatensaus (van Boon)
- 1 grote aubergine
- 150 g verse spinazie
- 1 el tahin (sesampasta)
- 1 el olijfolie
- ½ tl gerookt paprikapoeder of komijn (optioneel)
- Zout & peper
- (optioneel) verse peterselie of munt om af te maken
Bereiding
- Aubergine poffen: Verwarm de oven op 220°C. Prik de aubergine rondom in met een vork, leg op bakpapier en rooster 30–40 min tot de schil zwart blakert en het vruchtvlees zacht is. Laat iets afkoelen, snijd open en lepel het zachte vruchtvlees eruit.
- Pasta koken. Kook de farfalle volgens de verpakking beetgaar. Giet af, maar houd een kopje kookvocht achter.
- Saus maken: Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de linzen in de tomatensaus toe. Roer de gepofte aubergine erdoor tot het mengsel smeuïg wordt. Voeg de tahin toe (zorgt voor romigheid) en eventueel een scheutje kookvocht als de saus te dik is. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat paprikapoeder of komijn. Spinazie toevoegen. Roer de spinazie erdoor tot deze net geslonken is.
- Serveren. Schep de farfalle door de saus. Serveer met verse peterselie of munt en eventueel een drupje extra tahin bovenop.